Sociale Kruidenier 'Slaatje Praatje'

Sociale dienst

Groenlaan 1
9255 Buggenhout
tel. 052 33 96 22

Wat? slaatje praatje logo

'Slaatje praatje' is ons alternatief project voor de zuivere voedsel "bedeling". We maken er gezellige marktmomenten van.

In een samenwerkingsverband met het OCMW van Berlare, Laarne, Waasmunster  en Wichelen hebben we onze mobiele sociale kruidenier ' Slaatje Praatje' .
Het systeem is vrij simpel: een 'mobiele' winkel is tweewekelijks gestationeerd op de OCMW-campus  en verkoopt voedingswaren, fruit,groenten en niet-voedingsproducten aan zeer democratische prijzen. De winkel biedt tevens een aantal gratis producten aan.

Slaatje Praatje steunt op 4 pijlers:

1.  Het winkelgebeuren met aandacht voor gezonde voeding

Het aanbieden van gratis produkten,verse groenten en fruit, verzorgings- en hygiëneproducten tegen een zeer scherpe prijs biedt kansen voor het OCMW om gezonde voeding te promoten. Een aandachtspunt van het beleid en een probleem waar het cliënteel vaak mee kampt.

2.  De ontmoetingsfunctie

'Slaatje Praatje' is geen klassieke supermarkt waar je binnen en buiten wandelt. Het  is een ontmoetingsplek en het instrument bij uitstek om sociaal isolement tegen te gaan. Reeds een uur voor de opening van de wagen staan cliënten met elkaar een praatje te maken. Op deze manier worden ervaringen en inzichten gedeeld en voelt men zich niet meer alleen in zijn situatie. Ook de maatschappelijk werker neemt even de tijd om een koffie mee te drinken. Zo komt hij/zij eens op een andere, niet formele manier, in contact met de cliënt. Een perceptie met een wereld van verschil…

Daarnaast kan de sociale kruidenier, afhankelijk van de lokale behoefte, aansluitende activiteiten organiseren, zoals een kookles, een barbecue, een kerstontmoeting, of een informatiesessie over dienstverlening,… De ontmoetingsfunctie van de sociale kruidenier is volgens ons nog belangrijker dan het winkelgebeuren.

3. Armoedebestrijding

De basisbehoeften blijven groot en  worden stilaan onbetaalbaar. Deze vorm van steun is meer dan ooit nodig en hier moet aandacht voor blijven bestaan. In combinatie met  gezonde voeding en het groepsgebeuren krijgen we een afgewerkt geheel.

4. Uitbouw vrijwilligerswerking

Meer dan ooit is er nood aan vrijwilligerswerk. ' Slaatje Praatje' past ook hier in. We zullen de praktische werking van de kruidenier ook deels met vrijwilligerswerk behouden.

sociale kruidenier Bugg

Voor wie?

De sociale kruidenier is er alleen voor personen en gezinnen die aan bepaalde voorwaarden voldoen en de kopers worden via de sociale dienst doorverwezen. 

Het Laatste Nieuws 21/03/2014 (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document, 31.2 kB, info)

Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) (application/pdf, 59.1 kB, info)

Meer info?

www.slaatjepraatje.be

Rita Coopmans, maatschappelijk werkster - 052 33 96 23
rita.coopmans@ocmwbuggenhout.be

Dirk lissens, diensthoofd sociale dienst - 052 33 96 22
dirk.lissens@ocmwbuggenhout.be